23 Οκτ 2013

Η Δημοτική Αρχή Μαραθώνα αγνοεί παντελώς το Περιβάλλον. Στις καλένδες η Ανακύκλωση με την συνδρομή του Συνήγορου του Πολίτη.



H οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι για την εγκατάλειψη της προστασίας του περιβάλλοντος από την Δημοτική Αρχή του Μαραθώνα στον τομέα της ανακύκλωσης.

Την ώρα που η κοινωνία ζητά την ανανέωση των πολιτικών δεσμεύσεων και επαναπροσαρμογή των αρχών και των σχετικών σχεδίων δράσης σε θεσμικό επίπεδο και την ενδυνάμωση και ολοκλήρωση των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση) σε Εθνικό και τοπικό επίπεδο διαπιστώνεται, ότι υπάρχει σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά καιρούς από την κεντρική διοίκηση έως την υλοποίηση τους από τους Οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη (όπως η ανακύκλωση) και στην εφαρμογή τους.


ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Δεν είναι εικόνα ενός Δήμου, πόσο μάλιστα του Ιστορικού Δήμου Μαραθώνα να μη κάνει ανακύκλωση... Γίνεται ή δε γίνεται ???????    Δεν είναι δυνατόν από τη μια να φωνάζουμε ότι δεν θέλουμε το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ( το θέλουμε ή δε το θέλουμε ??? )  , και από την άλλη να μη γίνεται ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στο Δήμο μας !!!!!

Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να προστρέξουμε στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά κάθε φορά διαπιστώνουμε πως αρχισε να “αληθωρίζει” επικίνδυνα προς την μεριά του Δήμου σε μια σειρά θεμάτων, ωθώντας μας στο συμπέρασμα ότι ο θεσμός μάλλον αποτελεί τον Συνήγορο του Δήμου παρά του Πολίτη.

Συνημμένα περιλαμβάνουμε σχετικά εγγραφα της αναφοράς μας στον Δήμο Μαραθώνα αλλά και στον Συνήγορο σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης, θα διαπιστώσετε πως η τελική απάντηση του Συνηγόρου είναι σχεδόν Copy-Paste το κειμένου (δικαιολογίες) του Δήμου. Και εκεί ο αρμόδιoς επιστήμον που χειρίστηκε  την υπόθεση απλά «πίστεψε»  το Δήμο με μεγάλη ευκολία και κοίταξε όπως όπως να «ξεφορτωθεί» και να κλείσει την υπόθεση!! Χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα όπως όφειλαν, όφειλαν ???

Πως κρίνετε - πως βαθμολογείτε την απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη απέναντι στου Πολίτες ????
Εκτός και αν πιστεύετε ότι το θέμα που θίγουμε είναι μόνο υπόθεση δύο (2) κατοίκων και ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ την ευρύτερη Κοινωνία ?? Είναι έτσι  ???
Σας υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερη απάντηση του Δημάρχου Μαραθώνα απευθυνόμενος προς εμάς . Μας διαβεβαίωνε (14 Απριλίου 2011) ότι ανακύκλωση γίνεται στην Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα  όπως  και κατ επέκταση στις Δημοτικές Κοινότητες Γραμματικού  και Μαραθώνα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. ( Βλέπε σχετ.)

Σήμερα με την απαντητική επιστολή  του Δήμου απο το  τμήμα Καθαριότητας ανακαλύπτουμε την αλήθεια δηλ. ότι Ανακύκλωση τελικά δεν γίνεται αλλά και δεν γινότανε στις άνωθεν Δημοτικές Κοινότητες για αρκετά χρόνια. (Δηλαδή διαψεύδεται ο Δήμαρχος που άλλα βεβαίωνε τους δημότες του μέχρι το Απρίλιο του 2011)
Φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο Συνήγορος του Πολίτη συνηγορεί υπέρ του Δήμου και όχι υπέρ του Πολίτη.

Γιατί τόση εμπιστοσύνη από πλευράς του Συνήγορου του Πολίτη προς το Δήμο Μαραθώνα ???????? Πως κρίνεται από πλευρά σας τον όλο χειρισμό της υπόθεσης του ΣτΠ ??? Δεν θα έπρεπε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινήσεις, δεσμεύσεις ή ακόμα και κυρώσεις για το τόσο σοβαρό θέμα που θίγουμε  όπως αυτό της ανακύκλωσης από το Δήμο Μαραθώνα ?????????
Γιατί ο Συνήγορος του Πολίτη «ξεφορτώνετε» τόσο απλά το θέμα ????

Εν κατακλείδι πιστεύουμε,
Κάθε μορφή έκφρασης των πολιτών, αν από την τοπική ή την κεντρική εξουσία δεν αξιοποιείται δεν μπορεί να θεωρείται αποτελεσματική.
Πιστεύουμε πως ανεξάρτητες φωνές προσφέρουν στην  Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση μια μοναδική ευκαιρία. Την ευκαιρία να ακούσει την φωνή των πολιτών, χωρίς την μεσολάβηση παραγόντων ή μέσων που την «φιλτράρουν» ανάλογα με τις σκοπιμότητες που υπηρετούν. Φτάνει να θέλει να την ακούσει.
Στην σημερινή πραγματικότητα το δίλημμα που τίθεται δεν είναι άμεση ή έμμεση συμμετοχή των πολιτών, αλλά συμμετοχή ή μη συμμετοχή ???

Εσείς  διαλέγετε Κύριοι…..

Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, γιατί το Περιβάλλον υποφέρει βάναυσα στον τόπο μας όπως και οι δημότες του, αλλά η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί το μόνιμο άλλοθι για την εγκατάλειψη της προστασίας του από τον Δήμο Μαραθώνα και όχι μόνο.

Κυριάκος Γκίκας – Μιχάλης Αποστολόπουλος

----------------------
Αναλυτικές Συνδέσεις Scribd:
  1. Κύριε Δήμαρχε του Μαραθώνα -Να στείλω την επιστολή στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση;

2.     Αίτημα Χορήγησης στοιχείων ανακύκλωσης από τον Δήμαρχο Μαραθώνα

3.     ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – Απάντηση Δήμου Μαραθώνος προς Συνήγορο

4.     ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ του ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

 
---------------------
ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΘΗΚΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Τα κίνητρα μας δεν είναι πολιτικά. Δρούμε σαν ενεργοί ή μη πολίτες με αποκλειστικό γνώμονα την βελτίωση λειτουργίας των υπηρεσιών και δράσεων του δήμου μας.
Έχουμε ανάγκη και την δική σου συμμετοχή. Γράψε το σχόλιό σου.